پس از دو روز عملیات جستجو و نجات در منطقه اشترانکوه لرستان، آخرین گزارشها حاکی از کشته شدن ۸ کوهنورد و مفقود شدن یک کوهنورد دیگر است.
شش کوهنورد دیگر که موفق شده بودند خودشان را به پناهگاهی برسانند، زنده ماندهاند.
علی عزیز امرائی، مسئول کنترل عملیات جمعیت هلالاحمر استان لرستان درباره چگونگی نجات تعدادی از حادثه دیدگان توضیح داد: “شش نفر از اعضای این گروه خودشان را به پناهگاهی رسانده بودند که صبح جمعه به کمک نیروهای امداد و نجات به پایگاه اباذر هلالاحمر منتقل شدند.”
سه روز پیش یک گروه کوهنوردی ۱۴ نفری از مشهد، متشکل از دو زن و دوازده مرد به همراه یک کوهنورد اهل الیگودرز که به عنوان راهنما با این گروه همراه شده بود، پس از صعود به قله “کول جنون” به ارتفاع ۳۸۵۰ متر در راه بازگشت با طوفان و کولاک برف رو به رو شدند.
به گفته موسی خادمی، استاندار لرستان، در ساعت ۳:۲۰ دقیقه بامداد جمعه ۱۷ آذر به جمعیت هلالاحمر شهرستان ازنا اطلاع داده میشود که تعدادی از کوهنوردان در اشترانکوه در برف و کولاک کوهستان گرفتارشده و نیاز به امدادرسانی دارند که “بلافاصله عملیات نجات به کمک دو بالگرد آغاز میشود.”
بر اساس گزارشها تیمهای “واکنش سریع و هیمالیا نوردان خراسان رضوی، مرکزی و لرستان” به همراه گروه امداد و نجات هلال احمر در منطقه حضور پیدا کردند و عملیات گسترده جستجو از بامداد جمعه آغاز شد.
رضا آریایی، مدیرکل ستاد مدیریت بحران استان لرستان گفت که پیکر کوهنوردان علیرضا عامری، مرتضی غلام پور، مجید زاده تراب، امانالله جوکار، ناصر اکبری، مهشید جانمحمدی، اکرم حقانی و علی قاسمزاده شناسایی و به شهرستان ازنا منتقل شده اند.
روایت یکی از کوهنوردان نجات یافته
محسن اشرفی، یکی از اعضای این تیم کوهنوردی که نجات یافته به خبرگزاری ایسنا گفت: “حدود ساعت ٦ صبح به سمت قله حرکت کردیم. طبق برنامه قرار بود تا ساعت ١٠ به قله برسیم. همه چیز براساس برنامه پیش رفت. قله جنون را زدیم، اما در مسیر برگشت شرایط به هم ریخت. بارش شدید برف و کولاک کار را سخت کرد. هوا بهقدری خراب شد که یکمتری خودمان را نمیدیدیم. بلد راه مسیر برگشت را پیدا نمیکرد. در نهایت مجبور شدیم مسیر را برخلاف برنامه قبلی تغییر دهیم.”
آقای اشرفی با اشاره به اینکه مجبور به تغییر مسیر بازگشت میشوند، میگوید: “تنها امید ما رسیدن به پناهگاهی بود که ٣ نفر از بچهها به توصیه سرپرست تیم در آنجا مانده بودند، اما در مسیر رسیدن به آن چند آبشار یخی وجود داشت که عبور از آن نیاز به امکانات و ایجاد کارگاه داشت. به همین دلیل ما دو گروه شدیم. من و سه نفر دیگر و یک گروه هشت نفره.”
به گفته محسن اشرفی او به همراه سه نفر دیگر از اعضای گروه جدا میشوند و در راه بوده اند که صدای سقوط بهمن را شنیده اند.
او در ادامه میگوید: “حدود ساعت ٨ شب بود که چراغ پناهگاه را دیدیم، وقتی به آنجا رسیدیم، متوجه شدیم، علیرضا [عاملی] همراه ما نیست. من دیگر توان بازگشت نداشتم. یکی دیگر از بچههای تازهنفس با لباس و امکانات مناسب بالای سر او رفت و لباسهای او را تعویض کرد. اما او در این سرما دوام نیاورد.”
او در پاسخ به این پرسش که چرا علیرضا عاملی را با خودشان به داخل پناهگاه نیاوردهاند، میگوید: “٢٢ساعت کوهنوردی در آن شرایط سخت، همه توان آدم را میگیرد. ارتفاع برف به بیش از ٢متر رسیده بود. حرکتکردن در چنین شرایطی واقعا سخت بود. تنها امید ما دوام آوردن علیرضا بود. ما از داخل پناهگاه موضوع را به هلالاحمر اطلاع دادیم، اما وقتی ساعت ٧صبح نیروهای هلالاحمر به ما رسیدند، علیرضا از سرما یخ زده بود.”
به گزارش ایرنا، سازمان هواشناسی ایران بارش برف و کولاک در استان های غربی ایران از جمله استان لرستان را برای روز پنجشنبه ۱۶ آذر -همان روز صعود این گروه- پیشبینی کرده بود.
علی یاور عزیزپور، مدیرکل اداره ورزش وجوانان استان لرستان “سهل انگاری و عدم هماهنگی کوهنوردان” را علت این حادثه اعلام کرد.
او به خبرگزاری ایسنا گفت که این گروه بدون هماهنگی با فدراسیون کوهنوردی و هیات استانی در بدترین فصل و شرایط آب و هوایی اقدام به صعود کرده اند چون اغلبشان صعودهای بالای ۶ هزار متر در کارنامه ورزشی خود داشته اند.
قله “کول جنون” به معنی کوه صدادار شناخته میشود، و این منطقه از زاگرس به بهمن های “بسیار مهیب و خطرناک” شهرت دارد.