چچیلیا سالا خبرنگار ایتالیایی که پس از حدود سه هفته بازداشت در ایران روز ۱۹ دی آزاد شد، روز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ برابر با ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵، دراولین مصاحبه تلویزیونی خود پس از بازگشت به ایتالیا به مذاکرات سه کشور ایران، ایتالیا و آمریکا که به آزادی او منجر شد اشاره کرد و شرایط بازجوییها از خود را نیز توضیح داد.
این خبرنگار ایتالیایی چند روز پس از دستگیری محمد عابدینی نجفآبادی، بازرگان ایرانی- سوئیسی متهم به دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران، به درخواست دولت آمریکا در فرودگاه میلان، در تهران بازداشت شده بود.
در پی مذاکرات بین سه کشور که جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا آن را «دیپلماسی مثلثی» توصیف کرد، چچیلیا سالا در ایران و سه روز بعد محمد عابدینی نجفآبادی در ایتالیا آزاد شدند.
خانم سالا گفت که دوست پسرش پس از دیدن گزارش رسانهها در مورد ملاقات ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل با آندرئا استروپا، نماینده آقای ماسک در ایتالیا، تماس گرفت.
چچیلیا سالا در بخشی از مصاحبه با برنامه تلویزیونی «هوا چطوره» شبکه ایتالیایی نوا افزود: «این پرونده به هر سه کشور ایران، ایتالیا و آمریکا مربوط میشد و ایلان ماسک در این ماجرا به فرد تعیینکنندهای بدل شد. تنها پاسخی که نماینده ایلان ماسک به دوست پسرم داد این بود که او از ماجرا مطلع است.»
پس از آزادی خانم سالا، ایلان ماسک در پیام کوتاهی در ایکس، توئیتر سابق، نوشت در آزادی او «نقش کوچکی» ایفاد کرده است.
آقای ماسک سپس با اشاره به گزارش نیویورک تایمز در مورد نقش او گفت: «هیچ تماسی با ایران نداشتم. فقط حمایت دولت آمریکا را توصیه کردم.»
چچیلیا سالا که در دوران بازداشت حق دسترسی به اخبار را نداشت، با توجه به سرنوشت شهروندان غربی دیگری که در ایران بازداشت شدهاند تصور میکرد مدت طولانیتری در زندان خواهد ماند.
علاوه بر این، او نگران بود که با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید تنش با ایران تشدید شود و به طولانی شدن دوران زندان او منجر شود.
خانم سالا در بخش دیگری از مصاحبه روز یکشنبه افزود: «اگر دونالد ترامپ در سخنان علنی خود اقدامات تلافی جویانه علیه ایران را عنوان میکرد، وضعیت من بسیار پیچیده میشد. مطمئن بودم که مدت طولانی در زندان خواهم ماند چون دوران زندان همه شهروندان خارجی دیگر بسیار طولانی بود.»
چچیلیا سالا گفت در سلول انفرادی نگهداری میشد و عینک و لنزش را از او گرفته بودند. بارها در حالی که چشمبند به او زده بودند مورد بازجویی قرار گرفت و بازجوییهای روزانه ۱۰ ساعت طول میکشید.
او افزود که بازجو کاملاً به زبان انگلیسی مسلط بود و در مورد ایتالیا اطلاعات فراوانی داشت.
خانم سالا گفت درخواست کرده بود که یک نسخه از قرآن به زبان انگلیسی به او بدهند که مورد قبول قرار نگرفت.
او افزود: «لامپهای نئون ۲۴ ساعته روشن بودند. در آن شرایط و پس از از روزهای متوالی بدون صحبت کردن به مرور اعتماد به ذهن خود را از دست میدهید. دیگر به حافظه خود اعتماد ندارید و حتی پاسخ دادن به سوالات بازجوها به یک بازی روانی دشوار بدل میشود.»
چچیلیا سالا گفت اکنون پس از آزادی و بازگشت به خانه لحظاتی دچار اضطراب و پریشانی میشود ولی به مرور یاد خواهد گرفت که این حالات روحی را کنترل کند.