نخست لازم میدانم مروری داشته باشم بر سازختار سازمانی گروه داعش سابق یا همان دولت اسلامی.
به دلیل مخفیانه بودن مراتب تشکیلاتی داعش، این گروه تروریستی درباره سلسله مراتب تشکیلاتی خود اعلان رسمی نداشته است، اما با توجه به مدارک به دست آمده و نتایج پژوهش های مربوط به گروههای بنیادگرای افراطی، تصویری از ساختار شوراها و هیات های داعش به دست آمده است.
ساختار تشکیلاتی داعش هرمی شکل است. “ابوبکر بغدادی” در راس هرم است و تعدادی هیات و شورای نظامی و شرعی در زیر مجموعه قرار دارند.
۱- ابوبکر بغدادی
۲- ابو مسلم الترکمانی با نام فاضل حیالی، در سمت معاون رهبر داعش، افسر سابق ارتش بعث در تلعفر بوده.
وزراء از سمت راست:
۱- ابوبکر عبدالرحمن البیلاوی، نام وی عدنان اسماعیل نجمه، افسر سابق ارتش بعث، مسئول ارشد نظامی که پنجم ماه گذشته در موصل کشته شد.- سروانی در ارتش رژیم صدام است-
۲- ابو قاسم، نام وی عبدالله احمد مشهدانی است، مسئول جذب افراد انتحاری و گروه های مسلح.
۳- ابو هاجر عصافی، نام وی محمد حمید الدلیمی است، مسئول انتقال پیامهای داعش و همچنین هماهنگکننده اطلاعات است که در سازمان مسئولیتی مهم و خطیر به شمار میرود.
۴- ابوسلاح نام وی موفق مصطفی الکرموشه، مسئول مالی گروه.
۵- ابوعلی ملقب به ابولوی. نام وی عبدالواحد خضیر احمد، مسئول امنیتی گروه.
۶- ابو محمد با نام بشار اسماعیل حمدانیه، مسئول زندانیان.
۷- ابو عبدالقادر با نام شوکت حازم الفرحاته، مسئول امور اداری گروه.
اتاق جنگ از سمت راست:
۱- ابو کفاح با نام خیری عبد الحمود الطائی، مسئول انفجارها.
۲- ابو سجی با نام عوف عبدالرحمن العریف مسئول امور اجتماعی (پرداخت حقوق و نظارت خانوادگی).
۳- ابو شیما، با نام فارس ریاض النعیمیه، مسئول امور تسلیحات.
استاندارها از سمت راست:
۱- ابو میصره، با نام احمد عبدالقادر الجزاع، مسئول گروه در بغداد.
۲- ابو مهند السویداوی، نام عدنان لطیف السویداوی، مسئول داعش در الأنبار، افسر سابق ارتش.- سرهنگ ارتش رژیم صدام است-
۳- ابو جرناس، با نام رضوان طالب الحمدونیه، مسئول داعش در مرزهای میان عراق و سوریه.
۴- ابو فاطمه، با نام احمد محسن جحیشه، مسئول داعش در استانهای مرکزی.
۵- ابو فاطمه، با نام نعمه عبدالنایف الجبریه، مسئول داعش در استان کرکوک.
۶- ابو نبیل، با نام وسام عبدالزید الزبیدیه، مسئول داعش در استان صلاح الدین اوایل این ماه کشته شد
“همانطور که مشخص است، ابراهیم عواد ابراهیم البدری السامرایی” معروف به ابوبکر البغدادی حاکم مطلق داعش است و تمام تصمیم گیری ها و عزل و نصب ها به دست اوست. تعیین امیران و فرماندهان، صدور اوامر شورای نظامی توسط او انجام می گیرد و هر تصمیمی که خلاف نظرش باشد نقض می کند.
فرماندهان و مدیران دوران بعث و چهرههای نزدیک به صدام، نظامیان بریده از ارتش سوریه و عراق، جنگجویانی از اروپا، چچن، بوسنی، شرق ترکستان، لیبی، افغانستان و چندین کشور دیگر، افرادی هستند که حاضرند به عنوان نیروهای تحت امر بغدادی، به داعش پیوستند.
همانطور که در کادر تشکیلاتی گروه داعش مشاهده میشود ، بخش مهمی از فرماندهان رده بالای آن را افسران و فرماندهان سابق ارتش صدام بر عهده دارند. پس علی القائده، دیسیپلین نظامی و منش بعثی در رده بالای نظامی داعش، حضور پررنگی دارد.
وقتی سخن از ارتش بعث به میان میآید، سازمان مجاهدین تداعی میشود.
همان ارتشی که رجوی در خدمت ایشان بوده و برایشان خوش خدمتی می کرد. همین نقطه قوتی برای سران فرقه به حساب می آمد تا تب برگشتن آنها به جایگاه سابقاشان در عراق، بالا بگیرد. چرا که منبع حمایتی اصلی آنها صدام و ارتش بعث بوده و حالا که بعد از شکافی چند ساله توهم دوباره روی کار آمدن آنها در عراق برای مجاهدین قوت گرفته بود، سران فرقه قبله خود را به سوی داعش تغییر دادند.
از طرفی دیگر، فرماندهان داعش، از شکاف مذهبی موجود در عراق نهایت استفاده را برده و تا بیخ گوش مرکز قدرت در عراق پیش رفته بودند. رجوی تصور کرد که کار عراق که تمام شود، میشود سراغ ایران رفت.
پس در نتیجه سران فرقه، موضع موافقی نسبت به داعش گرفتند.
البته پر واضح است که سران فرقه در خیانت کردن مثال زدنی هستند. و اینکه باد به هر سویی بوزد آنها سرشان را به همان سمت خم خواهند کرد مساله جدید و تعجب آوری نیست.
از طرفی هم که دختر صدام حسین، با پیشروی گروه داعش، نوید بازگشت به قدرت را داد، دیگر سران فرقه کار را تمام شده فرض کردند و باگشت به شکوه و جلال و قدرت در اشرف را محتوم.
ولی غافل از آنکه همانهایی که نهال داعش را کاشتند، حالا که درخت تنومندی شده و به بار نشسته ولی درختی کج و خاردار، تصمیم به قطع شاخ و برگ آن گرفته اند تا از ریشه قطعش کنند.
جلوی پیشروی داعش گرفته شده و در حال به عقب رانده شدن هساتد، و این پتک محکمی است که بر سر سران فرقه رجوی کوفته میشود.
علیرضا نصراللهی