دادستان عمومی هلند در جریان دادگاه متهمان در جه اول قتل علی معتمد که گفته میشود نام اصلی او محمدرضا کلاهی صمدی، مظنون بمبگذاری هفت تیر در ایران است، گفتهاند هنوز شواهدی مبنی بر دست داشتن ایران در این ترور پیدا نشده است.
روز چهارشنبه، ان.ال. تایمز چاپ هلند به نقل از دادستان عمومی نوشت تحقیقات درباره پرونده نوفل.اف. متهم ردیف اول قتل علی متعمد در سال ۲۰۱۵ هنوز به شواهدی که به دست داشتن ایران در این قتل مرتبط باشد دست نیافته است.
این در حالی است که چند روز پیش سازمان اطلاعات و امنیت هلند اعلام کرده بود که درباره نقش ایران در ترور علی معتمد در سال ۲۰۱۵ و همچنین احمد نیسی در سال ۲۰۱۷ در شهر لاهه، “تقریبا یقین” دارد.
استف بلوک، وزیر خارجه هلند هم در واکنش به این اظهارنظر دادستان عمومی گفته: “اصلا بعید نیست که دادستانها هنوز به این نتیجه نرسیدهاند چرا که روش تحقیق نهادهای اطلاعاتی با روش تحقیقات قضایی متفاوت است”.
دادستان عمومی همچنین گفته علی معتمد که گفته شده نام اصلی او محمدرضا کلاهی صمدی است در هلند هیچ سابقه قضایی نداشته و انگیزه اصلی پشت قتل او همچنان نامعلوم است.
او در دسامبر سال ۲۰۱۵ و هنگامی که خانهاش در شهر آلمیره هلند را ترک کرد به ضرب گلوله از سوی دو مرد ناشناس کشته شد.
آقای معتمد در این شهر به عنوان برقکار برای یک شرکت برقرسانی به نام اینکو کار میکرد.
برخی منابع در هلند ادعا کردهاند که نام واقعی مقتول محمدرضا کلاهی صمدی است. مردی که جمهوری اسلامی ادعا میکند عامل بمبگذاری دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰ بوده است.
در جریان آن بمبگذاری بیش از ۷۰ نفر از جمله محمد بهشتی، رئیس دیوان عالی کشور، کشته شدند.
دوربینهای مداربسته نشان میدهند که روز ۱۵ دسامبر ، ۲۴ آذر ۱۳۹۴، دو نفر با نقاب در یک ماشین بیامو آقای معتمد را هدف قرار دادند. بعدها لاشه سوخته خودرو پیدا شد.
پلیس هلند دو نفر را به اتهام قتل بازداشت کرده که کمتر از ۳۵ سال دارند.
دو متهم به دلیل ارتباط با گروههای تبهکار در آمستردام سابقه قضایی دارند. این دو نفر هفته پیش جمعه در دادگاه حاضر شدند.
پلیس انور آ ۲۸ ساله و موروا م. ۳۵ ساله به اتهام قتل آقای کلاهی بازداشت کرده اما دادستان عمومی هلند میگوید این دو نفر از شخصی به نام نااوفال ف (Naoufal F)، که یک جانی حرفهای است و آن زمان در زندان بوده دستور قتل را دریافت کرده اند و حتی از علت اصلی قتل علی معتمد هم بیخبر بودهاند.
مقامهای هلندی میگویند توانستهاند به محتوای مکالمات تلفنی مظنونان دست پیدا کنند که در آن مشخص است متهمان از هویت اصلی علی معتمد و انگیزه قتل او بیاطلاعند. در یکی از این مکالمات تلفنی یکی از متهمان میگوید: “نمیدانم چرا باید او را بزنیم و البته نمی خواهم هم بدانم هاهاها…!”
چه کسی از “هویت واقعی” علی معتمد خبر داشت؟
در جریان تحقیقات قضایی بعد از قتل علی معتمد، سوالهایی از دولت و مراکز اطلاعاتی امنیتی هلند مطرح شده که آیا از “هویت واقعی” او خبر داشتهاند یا نه.
به گفته منابع هلندی و یک خبرنگار ایرانی هلندی که درباره موضوع تحقیق کرده، محمدرضا کلاهی صمدی اوایل دهه هشتاد میلادی از دولت هلند درخواست پناهندگی کرده و سی سال با نام مستعار علی معتمد در هلند زندگی کرده است.
مرتضی صادقی، خبرنگاری که درباره این قتل تحقیق کرده میگوید حتی همسر آقای کلاهی که افغان است سالها از این موضوع بیخبر بوده است؛ اما در سال ۲۰۰۰ میلادی بعد از انتشار عکسهای آقای کلاهی در نشریات ایران در جریان موضوع قرار گرفته است.
موضع حکومت ایران چه بوده؟
دیماه ۱۳۹۲، حدود دو سال قبل از قتل علی معتمد در هلند، خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از یک “مقام آگاه” از دیده شدن محمدرضا کلاهی به همراه مسعود کشمیری در شهر کلن آلمان خبر داده بود.
مسعود کشمیری نام شخصی است که جمهوری اسلامی او را عامل بمبگذاری دفتر نخستوزیری در هشتم شهریورماه ۱۳۶۰ معرفی کرده است. از سرنوشت مسعود کشمیری اطلاعات بیشتری منتشر نشده است.
همچنین، حدود دو سال پیش رسانههای ایران به نقل از سخنگوی پلیس از بازداشت یکی از عوامل بمبگذاریهای سال ۱۳۶۰ در آلبانی خبر دادند هرچند هویت این فرد اعلام نشد.
درباره هویت اصلی علی معتمد و اینکه آیا او واقعا محمدرضا کلاهی است یا نه، حکومت ایران هم مانند هلند سکوت کرده است.
قتل معماگونه علی معتمد دومین مورد مشابه در چند سال گذشته در هلند است.
آبان ماه پارسال هم یک فعال عرب مخالف جمهوری اسلامی ایران مشهور به احمد نیسی در لاهه با گلوله کشته شد.
آیا محمدرضا کلاهی عامل انفجار هفت تیر بود؟
رسانههای رسمی ایران محمدرضا کلاهی را عامل بمبگذاری معرفی میکنند و میگویند او، که عامل نفوذی سازمان مجاهدین خلق بوده، پس از بمبگذاری به عراق و سپس به آلمان گریخته است.
برخی از اعضای سابق سازمان مجاهدین چون سعید شاهسوندی و مسعود خدابنده نقش محمدرضا کلاهی در این انفجار را تایید میکنند.
اما ابوالحسن بنیصدر، رئیس جمهور سابق ایران که چند روز پیش از انفجار از کار برکنار شده بود، میگوید سازمان مجاهدین خلق در آن مقطع دست داشتن در این انفجار را تکذیب کرده است.
به گفته آقای بنیصدر ستاد ارتش ایران به او گفته بود: “این کار از لحاظ مهندسی انفجار، تنظیم شده بوده است… این کار را یا ارتش کرده، یا سپاه و یا یک قدرت خارجی.”
عزتالله سحابی هم گفته بود که بازجویانش به او گفتهاند مسئولیت انفجار دفتر حزب جمهوری با مجاهدین خلق نبوده و محمدرضا کلاهی عامل یک سازمان اطلاعاتی خارجی بوده است.
منبع، بی بی سی
***
اما جهت اطلاع
بعد از سقوط صدام حسین در عراق، نوارهای فیلمبرداری شده از ملاقات ها و مذاکرات فوق سری رجوی با مقامات اطلاعاتی و امنیتی صدام کشف شده و در مجموعه کتابی با عنوان «برای قضاوت تاریخ» توسط ايران اينترلينک در لندن منتشر می گردد.
مسعود رجوی در یکی از این ملاقات ها در مورد مسئولیت سازمان مجاهدین در انفجار هفتم تیر ۱۳۶۰، سخن می گوید. وی در ملاقات با سپهبد طاهر جلیل حبوش رئیس سازمان کل اطلاعات عراق در سال ۱۹۹۹میلادی برابر با ۱۳۷۸ شمسی، در اشاره به سوابق روابط قبلی با آمریکا و فرانسه می گوید: « همان گونه که اطلاع دارید من در سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۶ در پاریس بودم. در آن سال ها دشمنی به این گونه با مانبود و به ما تروریست نمی گفتند. هرچند که کاخ سفید و کاخ الیزه می دانستند . با کاخ الیزه هم ارتباط داشتیم . می دانستند که چه کسی حزب جمهوری را در ایران منفجر کرد و چه کسی و چراعملیات علیه رئیس جمهوری و علیه رئیس الوزاری ایران انجام داد. آنها می دانستند و خوب هم می دانستند ولی صفت تروریست هم به ما نزدند.»
اعتراف رجوی به انفجار حزب جمهوری توسط مجاهدین در ۷ تیر ۱۳۶۰ از دقیقه 2:40 به بعد