سازمان عفو بینالملل در تازهترین گزارش خود که آن را همزمان با روز جهانی محو خشونت علیه زنان منتشر کرده است، درباره به رسمیت نشناختن سکس بدون رضایت به عنوان تجاوز در کشورهای اروپا هشدار داده است.
در این گزارش قوانین ۳۱ کشور اروپایی در زمینه تجاوز بررسی شده و آمده است: «به جز هشت کشور اکثر کشورهای اروپایی تنها زمانی تجاوز را به رسمیت میشناسند که خشونت فیزیکی، تهدید یا زور رخ داده باشد و یا تجاوز در موقعیتی حادث شده باشد که قربانی توان دفاع از خود را نداشته است.»
به گفته عفو بینالملل، این تفکیک سبب شده است تا تلقی اشتباهی در مردم به وجود بیاید که «تجاوز واقعی» تنها وقتی صورت میگیرد که خشونت فیزیکی به کار رفته باشد.
«آن بلوس»، محقق عفو بینالملل در امور زنان میگوید: «واقعیت این است که موارد تجاوز به صورت گستردهای در اروپا گزارشنشده باقی میمانند. از یک سو زنان از ترس اینکه کسی حرفشان را باور نکند شکایت نمیکنند، و از سوی دیگر کسانی که شجاعت به خرج میدهند و به دنبال اجرای عدالت میروند به دلیل قوانین کهنه و تعاریف مضر از تجاوز در متن قانون به جایی نمیرسند.»
آژانس اتحادیه اروپا در زمینه حقوق طبیعی پیشتر گزارش کرده بود که از هر ۲۰ زن ساکن در اتحادیه، یک نفر مورد تجاوز قرار گرفته است. این رقم ۹ میلیون زن را شامل میشود.
مطابق یک پروژه نظرسنجی که در سال ۲۰۱۶ توسط کمیسیون ویژه اتحادیه اروپا در زمینه خشونت جنسیتی انجام شد، حدود یکسوم پاسخدهندگان گفته بودند سکس بدون رضایت در مواردی که: فرد مست باشد یا مواد مخدر مصرف کرده باشد، با تمایل خودش به خانه کسی رفته باشد، لباسهای بدننما پوشیده باشد، آشکارا مقاومت نکرده باشد یا واضح «نه» نگفته باشد را تجاوز محسوب نمیکنند.
عفو بینالملل تاکید کرده است که الکل و مواد مخدر توجیهی برای تجاوز نیستند، اینکه زنان چه میپوشند قابل سرزنش نیست و بسیاری اوقات قربانیان به علت شوک وارده از مقاومت فیزیکی بازمیمانند. گزارش میگوید تمایل به سرزنش قربانیان تجاوز جنسی که همراه با قوانین ناکافی در زمینه تنبیه متجاوزان شده است، باید تغییر کند.
بنا بر این تحقیق تنها کشورهای بریتانیا، آلمان، بلژیک، قبرس، ایرلند، لوکزامبورگ و سوئد هستند که سکس بدون رضایت را تجاوز قلمداد میکنند.
دانمارک و اسپانیا گفتهاند در حال تجدید نظر در قوانین خود در زمینه تجاوز هستند تا به جمع هشت کشور بپیوندند.