در حالی ۱۲۰ روز از آغاز اعتراضات سراسری در ایران میگذرد که مردم به روشهای مختلف اعتراضهای خود را نشان میدهند. در طرف مقابل به نظر میرسد جمهوری اسلامی در بازداشت و روند دادرسی و احکام صادره سعی در سرکوب بیشتر مردم دارد. در همین باره هم واکنشهای جهانی به صدور احکام اعدام و زندان معترضان ایرانی از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادامه دارد.
همزمان قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست گروههای تروریستی در اروپا متنفی نشده و روز پنجشنبه هم بخشی از جلسه مجلس عوام بریتانیا در ارتباط با اعتراضات ایران بود و در نهایت نمایندگان این نهاد با انجام رایگیری به دولت توصیه کردند تا سپاه پاسداران جمهوری اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد.
از سوی دیگر به مانند جمعههای هفتههای گذشته نماز جمعه اهل سنت زاهدان با صحبتهای اعتراضی مولوی عبدالحمید، همراه بوده است. او امروز هم گفت: «مشکلات کشور با سخنرانان و مداحان حل نمیشوند؛ نیاز به گفتگو با نخبگان و سیاستمداران منتقد است.» به نظر میرسد صحبتهای مولوی عبدالحمید به صحبتهای روز گذشته علی خامنهای، رهبری جمهوری اسلامی اشاره دارد. آقای خامنهای روز پنجشنبه در جمع مداحان با اشاره به وقایع اخیر ایران خواستار نقشآفرینی بیشتر آنها شده بود. صحبتهای آقای خامنهای به «نقش مداحان در معرکههای حساس کشور» اشاره داشت. او گفته بود که مداحان در «دفاع مقدس و ترغیب جوانان به حضور در جبههها و فداکاری برای کشور و همچنین در قضایای گوناگون مانند فتنه ۸۸ و ۹ دی» حضور داشتهاند.
مولوی عبدالحمید در صحبتهای روز جمعهاش در خصوص اعتراضات مردم گفت: «امروز در کشور ما اعتراضات زیاد شده است و اضطراب و استرسی در بین مردم به وجود آمده است. اینها همه از مشکلاتی است که در کشور به وجود آمده و از آن جمله، فقر و گرسنگی است. پول مردم بیارزش شده است و درآمدها کفاف نمیکند. این مسئله مردم را به اعتراض کشانده است. مردم خواهان آزادی هستند و آزادی لازم را ندارند. اگر اعتراض کنند با مشکلات مواجه میشوند و انتقاد هم تبعاتی برای آنها دارد. نویسندگان، سیاستمداران، زنان و جوانان، همه به نوعی مشکل دارند و فریاد میزنند. اختلافاتی که امروز به وجود آمده، واقعیت و حقیقت است. ما در میان مردم هستیم و مشکلات را با چشم میبینیم. نمیتوان این مشکلات را نفی کرد. مشکلات هم تنها اقتصادی نیست و در زمینههای زیاد دیگری هم مشکلاتی داریم. مشکلات وسیع و فراگیر است و راهحل آنها تنها گفتوگو و مذاکره است. راه برونرفت، سرکوب، زندانیکردن و اعدام نیست.»
آمریکا: حکم اعدام علیرضا اکبری انگیزه سیاسی دارد
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده با اشاره به احتمال اعدام قریبالوقوع علیرضا اکبری گفت: «اتهامات آقای اکبری و حکم اعدام وی انگیزه سیاسی دارد و اعدام وی غیرقابل قبول است.»
وی خواستار آزادی آقای اکبری شد و گزارشها مبنی بر شکنجه آقای اکبری، هزاران ساعت بازجویی و وادار کردن او به اعتراف را محکوم کرد.
علیرضا اکبری متولد ۲۹ مهر ۱۳۴۰ است. ۷۰ ماه سابقه حضور در جبهه را دارد. معاون اسبق حوزه روابط خارجی وزارت دفاع، همکار اسبق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، مشاور اسبق فرمانده نیروی دریایی، مسئول اسبق حوزه دفاعی و امنیتی مرکز تحقیقات وزارت دفاع و مسئول اسبق سازمان نظامی اجرای قطعنامه ۵۹۸ بوده است.
وی به اتهام جاسوسی برای بریتانیا به اعدام محکوم شده است.
وزیر خارجه بریتانیا: پرونده علیرضا اکبری را از نزدیک دنبال میکنیم
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که پرونده علیرضا اکبری را از نزدیک دنبال میکنند.
علیرضا اکبری شهروند ایرانی- بریتانیایی به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده و این حکم به تایید نهایی رسیده است.
وزیر خارجه بریتانیا در توییتی افزود که ایران نباید تهدید وحشیانهاش را عملی کند.
وکیل سامان یاسین: مجازات او اعدام تشخیص داده نشد
وکیل سامان صیدی معروف به «یاسین» رپر زندانی اعلام کرد که مجازات موکلش اعدام تشخیص داده نشده است.
وی گفت که پرونده سامان صیدی برای رسیدگی مجدد به ایرادات هفتگانه دیوان عالی کشور به دادستانی ارجاع شد.
سامان صیدی خواننده رپ اهل کرمانشاه است که اوایل مهرماه بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب با اتهامات «محاربه از طریق کشیدن سلاح کلت کمری و شلیک سه تیر هوایی به اجتماع» و «تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» روبرو شد.
ابراز همدردی آنجلینا جولی، بازیگر آمریکایی با مادران ایرانی و مادر محمد قبادلو
آنجلینا جولی، بازیگر آمریکایی در صفحه اینستگرام خود ویدئویی از مادر محمد قبادلو منتشر کرده که برای نجات فرزندش فریاد میزند. خانم جولی در این پست اینستاگرامی که هم به زبان انگلیسی و هم به فارسی پست شده، نوشته: «یک مادر ایرانی برای نجات پسر ۲۲ سالهاش محمد قبادلو که در ایران در خطر اعدام قریبالوقوع است، خارج دروازههای زندان فریاد میزند. لطفا یک لحظه وقت بگذارید و به صدای دردمند او گوش دهید. من به عنوان مادر فرزندانی همسن با محمد، حتی نمیتوانم عمق فقدان و رنج مادران جوانانی که از آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی کشته، مجروح یا زندانی شدهاند را تصور کنم. مادران – ما صدای شما را میشنویم. ما عزیزان شجاع شما را که جان خود را برای دیگران و برای ایران به خطر میاندازند فراموش نخواهیم کرد.»
پولیتیکو: تحریم ۴۰ فرد و نهاد ایرانی در حال بررسی است
براساس پیشنویس اسنادی که توسط پولیتکیو بررسی شده، اتحادیه اروپا در حال بررسی تحریمهای جدید علیه نزدیک به ۴۰ فرد و نهاد ایرانی است.
این تحریمها به عنوان بخشی از واکنش مداوم اتحادیه اروپا به سرکوب معترضان در ایران بوده است.
به طور کلی ۲۷ سند اتحادیه اروپا وجود دارد که پولیتیکو آنها را بررسی کرده است.
براساس این اسناد، نام ۱۷ نفر عنوان شده که اتحادیه اروپا در حال بررسی تحریمها آنهاست. این افراد شامل فرمانداران منطقه، یک نماینده مجلس، یک وزیر و یکی از مقامات ارشد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی میشود. این تحریمها همچنین مقامات فعلی و سابق سپاه پاسداران را که نقش کلیدی در سرکوب مردم ایفا کردهاند را هدف قرار خواهد داد.
وزیر ورزش ایران، سید حمید سجادی هزاوه هم در این لیست تحریم حضور دارد. طبق این اسناد او «مسئول تحت فشار قرار دادن ورزشکاران ایران برای سکوت و جلوگیری از صحبتهای بینالمللی علیه سرکوب در ایران» بوده است.
در میان ۲۰ نهاد موجود در فهرست تحریم، سازمان تنظیم مقررات ارتباطات ایران قرار دارد که الزامات ایران را برای فیلتر کردن محتوای اینترنتی از طریق یک نرمافزار جاسوسی به نام «سیام» (SIAM) اعمال میکند. آکادمی آروین هم در این لیست قرار دارد. نهادی که هکرهایی آموزش داده که «در ایجاد اختلال مستقیم در ارتباطات معترضان علیه رژیم ایران نقش دارند.»
انتظار میرود تحریمهای جدید اتحادیه اروپا اندکی قبل از رفتن سفرای اتحادیه اروپا برای مذاکره نهایی شود. وزرای خارجه اتحادیه اروپا قصد دارند این بسته را در نشستی در اواخر این ماه به امضا برسانند.
ایرلند و فرانسه برای آزادی شهروند دو تابعیتی بازداشت شده در ایران باهم بسیج شدند
وزارت امور خارجه ایرلند روز جمعه اعلام کرد که دوبلین و پاریس در مورد یک فرانسوی-ایرلندی به نام برنارد فیلان که از ماه اکتبر در ایران بازداشت شده با هم بسیج شدهاند.
سخنگوی این وزارت خانه به خبرگزاری فرانسه گفت: «وزارت امور خارجه از این قضیه آگاه است و با هماهنگی نزدیک با فرانسه در حال ارائه کمکهای کنسولی است.»
او ادامه داد: «این موضوع به طور مستقیم با مقامات ایرانی هم در میان گذاشته شده است.»
برنارد فیلان، ۶۴ ساله و مشاور گردشگری مقیم در پاریس، در زندان وکیلآباد مشهد نگهداری میشود. او به تبلیغ علیه نظام و گرفتن عکس از اعضای سرویسهای امنیتی متهم شده، اتهاماتی او آنها را رد کرده است.
به گزارش آیریش تایمز، او در اوایل سال جاری میلادی دست به اعتصاب غذا است. خانواده او نگران سلامتی برنارد فیلان هستند که بیماری قلبی دارد و از خوردن داروها و درمان امتناع کرده است.
کارولین ماسه فیلان، خواهر او بازداشت برادرش را محکوم کرده و میگوید او «در زمان اشتباه در مکان اشتباه قرار گرفته است.»
در حال حاضر دهها نفر از شهروندان کشورهای اروپایی در ایران زندانی هستند که گفته میشود جمهوری اسلامی از آنها به عنوان اهرم فشار استفاده میکند. چرا که ایران و قدرتهای بزرگ جهان در تلاش هستند تا توافق بینالمللی منعقد شده در سال ۲۰۱۵ را احیا کنند.
اتباع سه کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه که در مذاکرات هستهای با ایران درگیر هستند، از جمله خارجیهایی هستند که در ایران بازداشت شدهاند.
مولوی عبدالحمید: رئیس جمهور و بزرگان وقت ملاقات نمیدهند پس در منبر حرفهایم را میزنم
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: «مشکلات وسیع و فراگیر است و راهحل آنها تنها گفتوگو و مذاکره است. راه برونرفت، سرکوب، زندانیکردن و اعدام نیست.»
وی در مراسم نماز جمعه این هفته زاهدان افزود: «مردم تغییرات بزرگی در زمینههای مختلف میخواهند. این مشکلات علاج و راهحل دارد. دید وسیع میخواهد. اینها مردم خود ما هستند؛ خارجی نیستند. ضرر و نفع این مردم متعلق به خود ماست. با این مردم مذاکره کنید. به صراحت بگویم این مسئله با قوه قضائیه و مقامات و مسئولان امنیتی و نظامی حل نمیشود. »
وی تصریح کرد: «ما دلسوز همه ملت ایران هستیم. ما همه شما را از خودمان میدانیم. اینجا بیگانهای نداریم. همه خودی هستند. اگر یک ایرانی، از هر طیف و تباری کشته شود یا به زندان برود و شکنجه بشود، از ما رفته است.»
وی درباره گلایههایی که از وی در ارتباط با بیان انتقادها از تریبون نماز جمعه میشود گفت: «رئیسجمهور و بزرگان وقت ملاقات نمیدهند. اگر این حرفها را در منبر نگوییم کجا بگوییم. یکی از مسئولان امنیتی به من گفت این حرفها را به من بگویید. من گفتم شما نظامی هستید. گفتوگو باید با افراد سیاسی انجام شود.»
وی افزود: «چون مسئولان ردهبالا جواب نامه را نمیدهند و مجبور میشویم رسانهای کنیم. اگر بزرگان مسائل را حل کنند، نیازی نیست ما سر منبر این صحبتها را مطرح کنیم.»
وی درباره سخنان اخیر جواد لاریجانی درباره مسجد مکی زاهدان گفت: «بندهخدایی مسجد مکی را ضرار نامیده بود. سبحانالله! تعجب کردیم که چگونه کسی ادعای مسلمانی داشته باشد و خانۀ خدا را ضرار بگوید.»
وی افزود: «کسی که مسجدی را که با تقوا بنا شده، ضرار مینامد، جواب خدا را چه میدهد؟ امیدواریم کسانی که حرف میزنند، بدانند چه میگویند.»
محمد جواد لاریجانی هفته گذشته در گفتوگو با فارس گفته بود: «مسجد مکی کاملاً مصداق مسجد ضرار است یعنی مسجد نیست و آنجا دقیقاً محل توطئه است. مسجد مکی امروز به مسجد ضرار تبدیل شده است. از آنجا حرفهای متعفن بیرون میآید و حرفهای اسلامی بیرون نمیآید.»
معترضان در زاهدان، خاش، راسک به خیابان آمدند
معترضان در زاهدان به مانند جمعههای گذشته پس از برگزاری نماز جمعه اهل سنت به خیابانها آمدند و شعار سر دادند.
آنها شعارهایی مانند «مرگ بر ستمگر چه شاه باشه چه رهبر» و «نه سلطنت نه رهبری، دموکراسی برابری»، «مرگ بر لاریجانی و مرگ بر خامنه ای»، «آزادی، آزادی، آزادی» سر دادند.