سنای آمریکا با رای اکثریت به قطع حمایت نظامی واشنگتن از عربستان در جنگ یمن رای داده و ولیعهد این کشور را عامل قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی معرفی کرده است.
در صفآرایی بارزی علیه رئیس جمهوری آمریکا، جمهوریخواهان همحزب دونالد ترامپ همصدا با همقطاران دموکرات خود با سیاست دولت در حمایت از عربستان مخالفت کردهاند.
دونالد ترامپ گفته است این قطعنامه را که اساسا تاثیری نمادین دارد، وتو خواهد کرد.
تحلیلگران میگویند یمن درگیر فجیعترین بحران انسانی در جهان است.
قطعنامه “غیرالزامآور” سنا از رئیس جمهوری آمریکا میخواهد تمام نیروهای آمریکایی را که به نحوی در جنگ یمن نقش ایفا میکنند به کشور بازگرداند.
نیروهای آمریکایی که مسئول مبارزه با اسلامگرایان افراطی هستند از این موضوع مستثنا شدهاند.
این قطعنامه توسط گروهی از سناتورهای هر دو حزب آمریکا تایید شده است.
در رایگیری جداگانهای در سنا از عربستان خواسته شده “سیاست خارجی بیسامان خود را معتدلتر کند و هر آنکس که در قتل جمال خاشقجی دست داشته مسئول بشناسد.”
آمریکا ماه گذشته سوخترسانی مجدد به جنگندههای عربستان در جنگ با یمن را متوقف کرد و قطعنامه امروز، اگر قرار باشد نهایتا به قانون تبدیل شود، جلوی از سرگرفتهشدن این کار را خواهد گرفت.
با این همه قطعنامه “غیرالزامآور” است و به گفته تحلیلگران تنها برای “بیآبرو کردن سیاسی” دونالد ترامپ تصویب شده که با وجود ارزیابی سازمان سیآیای، حاضر به محکوم کردن ولیعهد عربستان به دلیل قتل روزنامهنگار سعودی نشده بود.
سناتورها چه میگویند؟
برنی سندرز، سناتور مستقل از ایالت ورمونت که از این قطعنامه حمایت کرده است، تصویب آن را “لحظهای تاریخی” خوانده است.
آقای سندرز گفت: “امروز ما به دولت مستبد عربستان گفتیم ما در ماجراجوییهای نظامیاش مشارکت نخواهیم کرد. این رای نشانهای به جهان است که آمریکا حاضر نیست در بدترین بحران انسانی جهان مشارکت کند.”
سناتور جمهوریخواه، باب کورکر، که در جلسه غیرعلنی با رئیس سیآیای شرکت داشته است، روز پنجشنبه به شبکه ام.اس.ان.بی.سی گفت: هیچ وقت، هرگز، شواهدی چنین متقن در یک جلسه اطلاعاتی ندیده بودم. اگر ولیعهد عربستان در برابر هیات منصفه قرار بگیرد به نظر من محکوم خواهد شد.”
روز چهارشنبه نمایندگان جمهوریخواه مجلس آمریکا تلاش برای رایگیری درباره قعطنامهای مشابه را متوقف کردند.
سناتور سندرز، یکی از نویسندگان پیشنویس قطعنامه سنا گفته انتظار دارد در ماه ژانویه و با دردست گرفتن کنترل مجلس نمایندگان توسط حزب دموکرات، قطعنامهای مشابه در مجلس نمایندگان تصویب شود.
دولت ترامپ پیشتر با استدلال حیاتی بودن حمایت آمریکا از ائتلاف عربستان در جنگ با یمن برای منزوی کردن ایران، با این قطعنامه مخالفت کرده بود.
ایران حامی شورشیان حوثی یمن است که در حال جنگ علیه دولت یمن و عربستان هستند.
مقامهای کاخ سفید بر ادامه رابطه اقتصادی با عربستان تاکید دارند و به گزارش رسانههای آمریکا، جرد کوشنر، داماد رئیس جمهوری آمریکا کماکان به تقویت رابطه با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان ادامه میدهد.
پپیشتر نمایندگان دولت یمن و شورشیان شیعه حوثی در سوئد موافقت خود را با آتش بس در بندر حدیده اعلام کردند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در این نشست گفت این آتش بس برای رساندن کمک به میلیون ها غیرنظامی این کشور ضروری است.
ایران و عربستان هر دو از توافق آتش بس حمایت کردهاند.