بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا هفتۀ آینده سفری دو روزه به آمریکا خواهد داشت تا سناتورهای این کشور را قانع کند که توافق هستهای ایران را رها نکنند و یا تحریمهای جدیدی که این توافق را به خطر بیندازد، وضع نکنند.
این سفر پس از آن انجام میشود که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در ماه اکتبر تهدید کرد که چنانچه کنگره و متحدان آمریکا، مواضع سختگیرانهتری را علیه ایران اتخاذ نکنند، واشنگتن از این توافق هستهای خارج میشود.
آقای جانسون در کمیتۀ امور خارجۀ پارلمان بریتانیا، توافق هستهای با ایران را «پیروزی شگفتانگیز دیپلماسی» توصیف کرد؛ با این وجود گفت که این توافق تغییر گستردهای را در سیاستهای ایرانیان در منطقۀ خاورمیانه از جمله حمایت این کشور از حزب الله لبنان و حوثیها در یمن بوجود نیاورده است.
وزیر خارجۀ بریتانیا اعلام کرد که رفتار ایران وضعیت خطرناکی را ایجاد کرده است با این وجود ضروری است که ایالات متحده آمریکا در این توافق باقی بماند.
او با اشاره به اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایرانیان به این توافق را تایید کرده است، گفت هشتاد میلیون ایرانی «هم نیاز و هم استحقاق این را دارند که فواید این توافق و تعهدات ناشی از آن را احساس کنند».
آقای جانسون تاکید کرد که ایران دارای پتانسیلهای فوقالعادهای برای آینده است با این وجود چنین درکی «نباید به هیچوجه ما را در قبال رفتار مخرب ایران کور کند و یا درباره آنچه که آنها قصد دارند انجام دهند، توهمی ایجاد کند».
به گفته وزیر خارجۀ بریتانیا لازم است برای محدود کردن ایران، اقداماتی اتخاذ شود اما نه اقدامی که بر توافق هستهای تاثیر بگذارد. او همچنین در این باره که اعمال تحریمهای بیشتر در آینده، به تعاملات اقتصادی محدودی که بوجود آمده است آسیب بزند، ابراز نگرانی کرد.
بوریس جانسون با اشاره به روابط دو کشور بریتانیا و آمریکا، درباره رفتار دونالد ترامپ گفت که این کار ارزشمندی است که آقای ترامپ تنها با تایید دوبارۀ پایبندی ایران به این توافق مخالفت کرده اما تصمیم نهایی را به کنگره آمریکا سپرده است. او گفت: «این کار هوشمندانهای بود. او اصل این توافق را دست نخورده نگه داشت.»
آقای جانسون افزود بسیار مهم است که هر تحریم جدیدی علیه ایران، از مسیر مکانیسمهای توافق شده برای حل اختلافات اتخاذ شود و تصمیم یکجانبهای در این باره گرفته نشود.
او گفت که باید بار دیگر دربارۀ برخی از مفاد این توافق مذاکره شود بویژه مواردی که دربارۀ پایان برخی از تعهدات ایران پس از هشت سال سخن می گوید و این فرصت را به ایران می دهد که به محض پایان این دورۀ محدودیت، بلافاصله روند ساخت سلاح هستهای را آغاز کند.
آقای جانسون همچنین در این نشست بازداشت نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی را محکوم کرد. او گفت: «هیچکس نه به نازنین زاغری و نه به خانوادۀ او در این بارۀ که او به چه جرمی زندانی شده، حرفی نزده است. این واقعا باورنکردنی است.»
او همچنین گفت که ایران مانند «عروسک روسیه» عمل می کند با این وجود ادعا کرد که در سوریه این امکان وجود دارد که بتوان مسکو را از تهران جدا کرد زیرا مسکو بیش از گذشته طرفدار یک توافق صلحآمیز با مشارکت غربیها است.