اکثر قدرتهای جهانی به رغم عدم تائید پایبندی ایران به توافق هستهای از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، کماکان به اجرای برجام متعهد هستند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز گذشته گفت او آماده است به خاطر آنچه اقدامات ایران نامید، به مشارکت آمریکا در این توافق هستهای پایان دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اما تاکید کرده است که این کشور در برجام میماند.
آقای ترامپ تنها در حال حاضر عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام کرده و به کنگره مهلت داده تا اعمال تحریمها علیه ایران را از سر گیرد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران در واکنش به اظهارات آقای ترامپ گفته است “آمریکا امروز تنهاتر از همیشه در برابر برجام قرار گرفته است.” او گفته است ایران” تا زمانی که از منافع برجام برخوردار است، به آن احترام میگذارد.”
فرانسه، آلمان و بریتانیا نسبت به سخنان آقای ترامپ ابراز نگرانی کرده و بر تعهد خود در قبال برجام تاکید کردهاند.
این سه کشور گفتهاند توافق هستهای به نفع امنیت ملی این کشورهاست.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم گفته است برجام یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و رئیس جمهور هیچ کشوری نمیتواند به آن پایان بدهد.
روسیه هم از اظهارات آقای ترامپ انتقاد کرده و گفته است چنین روشهایی برای حل مشکلات محکوم به شکست است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به سخنان آقای ترامپ گفته است ایران به تعهداتش در قبال برجام پایبند بوده و “مستحکمترین نظام بازرسیها” در مورد ایران در حال اجرا است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هم ابراز امیدواری کرده که برجام به قوت خود باقی بماند.
آقای ترامپ پس از پایان سخنرانی خود در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا همین الان به برجام پایان نمیدهد، گفت: “هر وقت بخواهم میتوانم برجام را از بين ببرم. در مدت كوتاه خواهيم ديد كه آيا كنگره عمل میکنديا نه. اگر نكند برجام را به هم میزنم.”
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز بلافاصله پس از سخنان آقای ترامپ در تلویزیون این کشور حاضر شد و گفت کشورش از سیاست جدید آمریکا “غافلگیر” نشده است.
آقای روحانی گفت “برجام مستحکمتر از آن چیزی است که این آقا در دوران رقابتهای انتخاباتی فکر میکرد.”
در مقابل عربستان سعودی، اسرائیل، امارات عربی متحده و همینطور گروه ضد ایرانی و تروریست سازمان مجاهدین خلق، از مواضع جدید دونالد ترامپ علیه ایران استقبال کردند.