جان کری، وزیر خارجۀ پیشین ایالات متحده آمریکا و کاترین اشتون، مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا روز دوشنبه در لندن، پایتخت بریتانیا در نشست اتاق فکر مؤسسۀ سلطنتی روابط بینالملل موسوم به «چاتمهاوس» حضور یافتند و دربارۀ توافق هستهای ایران و قدرتهای بزرگ به گفتگو پرداختند.
آقای کری در این نشست اعلام کرد که دونالد ترامپ در حالی پایبندی ایران به این توافق را رد کرده است که برای این ادعای خود هیچ دلیل علمی، هیچ مدرک و هیچ شاهدی ندارد. او از کنگره آمریکا خواست که مانع از یک «اشتباه بزرگ و تاریخی» در موضوع توافق هستهای ایران شود.
جان کری که یکی از اعضای کلیدی مذاکرات هستهای ایران و شش قدرت برتر جهان بود گفت که در جریان مذاکرات، تصمیم به تمرکزِ کامل روی موضوعات هستهای و نه دیگر مشکلات از جمله برنامۀ موشکی ایران و دخالتهای منطقهای این کشور، یک تصمیم استراتژیک بود که عمدا اتخاذ شد.
او همچنین به انتقاد از تصمیم آقای ترامپ در سپردن سرنوشت توافق هستهای به کنگرۀ آمریکا پرداخت و گفت: «چگونه کنگرۀ آمریکا که در مذاکرات هستهای حضور نداشته است میتواند دربارۀ آن متنی موثر تهیه کند.» او تاکید کرد که اصلاح یکجانبۀ این توافق توسط کنگره، یک «خطر بزرگ» است و باعث کاهش انعطافپذیری ایران خواهد شد.
وزیر خارجه پیشین آمریکا گفت: «توافق هستهای ایران همچنان در حال اجراست و دقیقا همانطور که انتظار میرفت به پیش میرود. شنیدهام که برخی از جمله رئیس جمهوری آمریکا گفتهاند که این توافق نقض شده؛ “روح” این توافق نقض شده است. اجازه دهید به عنوان یکی از اعضای اصلی در تیم مذاکره کننده به شما بگویم که هیچ “روح” توافقی وجود ندارد. این توافق بر اساس چهار محور تعیین کننده طراحی شده است و تصمیم ویژهای بوده که با موافقت کنگرۀ ایالات متحده آمریکا، دولت و دیگر شرکا به نتیجه رسیده است. ما در تلاش نبودیم که همۀ مشکلات را حل کنیم؛ مشکلاتی از جمله برنامۀ موشکی ایران، دخالت در امور دیگر کشورها، حزب الله و معاملات اسلحه. همۀ این مشکلات جدی هستند و هرگز در جریان مذاکرات، آنها را نادیده نگرفتهایم. اما به این نتیجه رسیدیم که از لحاظ استراتژیک دلیلی ندارد که تلاش کنیم تا در یک توافق هستهای، یعنی در توافقی که شما باید دربارۀ موضوعات مرتبط با فعالیتهای هستهای چانهزنی کنید، به موشکها یا دیگر رفتارهای ایران در منطقه بپردازیم. مشکلات دیگر هم باید مدیریت بشوند اما باید جداگانه مدیریت شوند.»
کاترین اشتون، رئیس پیشین دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا نیز در این نشست گفت که رد توافق هستهای توسط آمریکا، اعتبار بینالمللی این کشور را کاهش خواهد داد. او تاکید کرد با این رفتار آمریکا، اکنون همکاریها سختتر شده است زیرا هر کشور یا سازمانی قبل از وارد شدن در هر توافقی با واشنگتن، یک بار دیگر دربارۀ آن تامل خواهد کرد.
خانم اشتون افزود اگرچه توافق هستهای لغو نشده است اما تاثیر دلسرد کنندهای بر دیدگاه ایرانیها داشته است. آمریکا همچنین با این تصمیم دونالد ترامپ، فرصت مذاکره با ایران را در موضوعات دیگری که نگرانیهای جدی دربارۀ آنها دارد، از دست میدهد.