بنابه گزارش بی بی سی رادیو دولتی بریتانیا، بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا امروز در پارلمان این کشور گفت که تغییر رژیم در ایران الزاما به بهبود منتهی نخواهد شد و برای مثال ممکن است قاسم سلیمانی جای آیتالله خامنهای را بگیرد.
وزیر خارجه بریتانیا که امروز برای پاسخ به سوالات نمایندگان از وزارت خارجه به پارلمان رفته بود و بعد رهسپار بروکسل شد تا محمد جواد ظریف و وزرای خارجی اتحادیه اروپا و فدریکا موگرینی دیدار کند.
یکی از نمایندگان پارلمان امروز از آقای جانسون پرسید: “ژوئن گذشته در کنفرانس شورای مقاومت ایران در پاریس جان بولتون گفت ‘رژیم ایران تغییر نمیکند، راه حل این است که آن را تغییر داد. به همین دلیل هم پیش از سال ٢٠١٩، ما در تهران جشن خواهیم گرفت.’ حال که جان بولتون مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ است، آیا وزیر خارجه بر این باور است که هدف او هنور هم تغییر رژیم ایران است؟”
این نماینده حزب کارگر گفت که در آن کنفرانس برخی از اعضای حزب محافظهکار بریتانیا نیز حضور داشتند.
بوریس جانسون پاسخ داد: ” من برای جان بولتون و هوش و بینش او احترام زیادی قائلم اما باید بگویم که من اعتقاد ندارم که تغییر رژیم هدفی باشد که بخواهیم دنبال کنیم. ما ممکن است بتوانیم تصور کنیم که زمانی در آینده نزدیک تغییر رژیم حاصل شود اما اصلا نمیتوانم با اطمینان بگویم که نتیجه این تغییر خوب است چون برای من کاملا پذیرفتی است که مثلا تصور کنم قاسم سلیانی از سپاه پاسداران قدرت را از آیتالله خامنهای بگیرد.”
جان بولتون دو ماه پیش از انتصابش به سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا در مقالهای در روزنامه والاستریتژورنال نوشت: “سیاست آمریکا باید به گونهای باشد که انقلاب اسلامی ایران را پیش از رسیدن به سالگرد ۴۰سالگیاش تمام کند”.
در این نشست از آقای جانسون سئوال شد که دولت بریتانیا تا کجا حاضر است با هماهنگی متحدانش برای حفظ برجام تلاش کند و مثلا آیا شرکتهایی را که با ایران کار میکنند از تحریمهای آمریکا محافظت کند.
وزیر خارجه بریتانیا گفت که موضوع برجام به دلیل تبعات فرامنطقهای، تحریمهای آمریکا بسیار پیچیده است و بریتانیا در راه یافتن راهی برای “زنده نگهداشتن” برجام است.
چند نفر از نمایندگان پارلمان بریتانیا به نقش ایران در سوریه و یمن، برنامه موشکهای بالستیک و همچنین حمله موشکی به “اسرائیل” اشاره کردند و گفتند پول ناشی از لغو تحریمها صرف تولید موشک و “حمایت از تروریسم” شده است.
استیون کرب یکی از نمایندگان پرسید که نیروهای سپاه پاسداران در سوریه چه میکنند؟
آقای جانسون در پاسخ رفتار سپاه را “شرمآور” خواند و گفت:”برجام برای محدود کردن فعالیتهای سپاه طراحی نشده بود، اختصاصا برای این طراحی شده بود که مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای شود و به نظر ما تا الان در این کار موفق شده است.”
“به همین دلیل است که ما میگوییم اساس برجام را باید نگاه داشت و با همکاری با متحدانمان این فعالیتهای سرورانه را محدود کنیم.”
وزیر خارجه بریتانیا همچنین نگرانیهای دونالد ترامپ را درباره ایران موجه خواند اما گفت که نکته مهم این است که ایران تا الان از برجام خارج نشده و بریتانیا تمام سعی خود را برای حفظ منافعش در ایران خواهد کرد.