بنا بر گزارش ماه اکتبر اتاق فکر سوفان در آمریکا، دستکم ۵۶۰۰ نفر از جنگجویان خارجی که برای این گروه افراطی می جنگیدند، به همراه خانوادههایشان به کشورشان بازگشتهاند.
این جنگجویان که از ۳۳ کشور مختلف به عراق و سوریه آمده بودند، به تدریج طی دو سال گذشته به کشورهای خود بازگشتهاند.
بنا بر این گزارش، شماری از این افراد پس از بازگشت زندانی یا از نظرها پنهان شده اند اما وضعیت بسیاری از آنها نامشخص است و بر این اساس بر نگرانیهای امنیتی بسیاری از کشورها افزوده است.
بنا بر گزارش این اتاق فکر، از اواخر سال ۲۰۱۵ میلادی با آغاز شکستهای داعش و همچنین افزایش کنترلهای مرزی کشورها، از شمار جنگجویان خارجی که به نیروهای داعش پیوستهاند کاسته شده است.
با بازپس گیری مناطق مختلف از داعش و دسترسی به اطلاعات مراکز اداری این گروه افراطی از جمله در شهر رقه، این امکان فراهم آمده است تا کارشناسان بتوانند هویت ۱۹ هزار نفر از بیش از ۴۰ هزار جنگجویی که از سال ۲۰۱۴ میلادی به اینسو از ۱۱۰ کشور جهان به داعش در عراق و سوریه پیوستهاند را شناسایی کنند. بر این اساس است که اتاق فکر سوفان می گوید دستکم ۵۶۰۰ جنگجو از ۳۳ کشور به خانههایشان بازگشته اند.
بنا بر مدارک یافت شده ۴۰۰ نفر از ۳۴۱۷ جنگجوی روس، ۷۶۰ نفر از ۳۲۴۴ جنگجوی عربستان سعودی، ۸۰۰ نفر از ۲۹۲۶ جنگجوی تونس، ۲۷۱ نفر از ۱۹۱۰ جنگجوی فرانسوی، ۹۰ نفر از ۲۹۶ جنگجوی اتریش، ۱۰۲ نفر از ۴۷۸ جنگجوی بلژیک، ۵۰۰ نفر از ۵ هزار جنگجوی آسیای مرکزی، ۳۰۰ نفر از ۹۱۵ جنگجوی آلمان، ۵۰ نفر از ۲۸۰ جنگجوی هلند و نیمی از ۸۵۰ جنگجوی بریتانیا به خانههایشان بازگشته اند.
در این گزارش جنگجویان بازگشته به پنج دسته مختلف تقسیم شده اند که شامل طیف وسیعی، از جنگجویانی که نتوانستهاند خود را با شرایط داعش تطبیق دهند تا صدها جنگجویی که بازگشتهاند تا همچنان برای «خلیفه» بجنگند را شامل میشود.
این گزارش هشدار می دهد که اگرچه از سرزمینهای تحت کنترل داعش بطور قابل توجهی کاسته شده، با این وجود رهبران داعش مصمم هستند تا به هر قیمتی شده است نام این گروه افراطی را زنده نگه دارند و این موضوع را به آن دسته از جنگجویانی که سوریه و عراق را ترک می کنند، همواره تاکید می کنند.
افرادی که بازگشتهاند احتمالا ارتباطشان را با مراکزی که آنها را استخدام کرده بودند، حفظ خواهند کرد و یا برای دریافت کمک با فرماندهان گذشتۀ خود تماس خواهند گرفت.
این گزارش همچنین به زنان و کودکانی اشاره دارد که از سرزمینهای تحت کنترل داعش به کشورهایشان بازگشتهاند. اتاق فکر سوفان می گوید دولتها باید حمایتهای روانی و اجتماعی ویژهای برای آن دسته از کودکانی که از آنها به عنوان سرباز کودک استفاده می شده است و آموزش داده شدهاند تا از سلاح استفاده کنند و بکشند، فراهم کنند.