محمد جواد ظریف وزیر امور خارجۀ ایران که به همایش دوحه رفته بود، مصاحبۀ اختصاصی با آرمین عارفی، خبرنگار هفتهنامۀ لوپوان را پذیرفت. ظریف در این مصاحبه بر نقش مثبت ایران در منطقه تأکید دارد و میگوید که همۀ تقصیرها به گردن عربستان سعودی است. او انکار میکند که مقامات ایرانی خواستار نابودی اسرائیل شده باشند.
نشریۀ لوپوان که محمد جواد ظریفِ ۵٨ ساله را یکی از مبرزترین و سرسختترین دیپلماتهای نسل خود معرفی میکند از او میپرسد: آیا میتوان از شکلگیری محور جدید تهران – دوحه – آنکارا در مقابل محور واشنگتن – تلآویو – ریاض – ابوظبی سخن گفت؟ ظریف به این سؤال پاسخ صریحی نمیدهد و فقط میگوید سیاست جمهوری اسلامی مبتنی بر همکاری با همۀ کشورهای منطقه است، اما عربستان به دنبال درگیری با ایران است..
سیاستهای عربستان همیشه به ضرر خودش تمام شده
آرمین عارفی خبرنگار لوپوان میپرسد: ولیعهد عربستان محمد بن سلمان قطر را زیر فشار گذاشت تا روابطش را با ایران قطع کند، اما آیا نتیجه برعکس نبود؟ و ظریف تأیید میکند که “دقیقاً همین طور شد. الآن چهل سال است که سیاستهای عربستان به نتایج معکوس میرسد. به خاطر بیاورید که (در زمان جنگ ایران و عراق) سعودیها ٧۵ میلیارد دلار به صدام حسین پول دادند. اما بعد چه شد؟ صدام سلاحهایی را که گرفته بود (در جنگ کویت) علیه آنها استفاده کرد. این سیاست از پایه و اساس اشتباه است. اما عربستان همین سیاست را در لبنان، سوریه، عراق، یمن، افغانستان و قطر تکرار میکند. یعنی به خاطر دشمنی با ایران، عربستان در تمام این کشورها سیاستی را دنبال کرده که به ضررش تمام شده است”.
ظریف تکرار میکند که مسئلۀ اصلی در منطقه عربستان است و نه ایران. اما او در عین حال تأکید دارد که خیلی وقت است که ایران به این نتیجه رسیده که قادر به محو کردن عربستان نیست و باید آن را به عنوان یک قدرت منطقهای پذیرفت. ظریف میگوید: “ما هیچوقت در پی نابودی هیچ کشوری نبودهایم”.
جمهوری اسلامی قصد نابودی اسرائیل را ندارد
خبرنگار لوپوان در جای دیگری از مصاحبه گوشزد میکند که مقامات جمهوری اسلامی خواهان نابودی اسرائیل هستند. ولی ظریف این موضوع را رد میکند و میگوید: “نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو وقتی به دیدن مرکز ساخت سلاحهای اتمی دیمونا رفته بود گفت که ایران را نابود خواهد کرد. او نگفت که این کشور نابود خواهد شد بلکه صریحاً گفت که ایران را نابود خواهد کرد. چرا آقای ماکرون در این مورد هیچ واکنشی نشان نداد؟ چرا حتی یک نفر هم در فرانسه به این حرفها اعتراض نکرد؟ اما ما کی گفتیم که اسرائیل را نابود خواهیم کرد؟ هیچکس چنین حرفی نزده است”…
- حتی محمود احمدی نژاد؟
ظریف ادامه میدهد: “خیر. احمدینژاد یادآوری کرد که آیتالله خمینی گفته بود اسرائیل از صحنۀ روزگار محو خواهد شد، نه این که او اسرائیل را نابود خواهد کرد! او تأکید کرده بود که اسرائیل با ادامۀ سیاستهایش، به چنین سرنوشتی دچار خواهد شد”.
آرمین عارفی سپس از جایگاه ایران در منطقه سخن میگوید و از ادعای برخی مقامات سپاه که گفته بودند ایران چهار پایتخت عرب (بغداد، دمشق، بیروت، صنعا) را در چنگ خود دارد…
وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی این سخنان را اشتباه میداند و میگوید که نفوذ ایران فقط به خاطر حمایت از ملتهاست. او میگوید: “اگر در عراق وزنهای هستیم به خاطر اینست که از صدام حسین حمایت نکردیم. اگر در سوریه حضور داریم به خاطر اینست که به داعش کمک نکردیم. در لبنان هم حضور داریم زیرا سعد حریری را ما زندانی نکردیم… در یمن نیز ما مردم این کشور را بمباران نمیکنیم… واقعیت اینهاست: ایران تاکنون چه تصمیم اشتباهی در منطقه گرفته؟ آیا ما از جبهه النصره پشتیبانی کردیم؟ آیا ما سعد حریری را زندانی کردیم؟”…
محمد جواد ظریف در بخش دیگری از این مصاحبۀ طولانی به انتقادهای غربیان و فرانسویها از برنامۀ موشکی ایران پاسخ میدهد و گوشزد میکند که فرانسه سالانه میلیاردها دلار به امارات و عربستان اسلحه میفروشد. ظریف سپس با ذکر ارقام دقیق از بودجههای نظامی کشورهای منطقه میگوید بودجۀ نظامی سرانۀ امارات متحد عرب با ٢۵٠٠ دلار برای هر شهروند، بالاترین رقم در منطقه است. در رتبۀ دوم، عربستان قرار دارد با ٢٠٠٠ دلار برای هر نفر. در حالی که بودجۀ نظامی ایران برای هر شهروند معادل ١۵٠ دلار است. معنای این ارقام اینست که وقتی بودجۀ نظامی یا هزینۀ خرید اسلحه را به طور سرانه حساب میکنید، ایران از این نظر کوچکترین کشور منطقه است”.
ظریف سپس با کنایه به فرانسه میپرسد: “آیا فرانسه حاضر است هواپیماهای پیشرفتهای را که به عربستان و امارات میدهد به ما نیز بفروشد تا ما هم بتوانیم از خود دفاع کنیم؟ یا شاید آقای ماکرون اصلاً مایل نیست که ایران بتواند از خود دفاع کند؟”…