برنی سندرز، سناتور مستقل کنگره آمریکا سوء قصد به جان محسن فخری زاده، معاون وزارت دفاع و از مدیران صنعت هسته ای ایران را محکوم کرده است.
سناتور سندرز عصر شنبه در واکنش به ترور آقای فخری زاده، این کار را غیرقانونی و تحریک آمیز نامید.
آقای سندرز در توییتر نوشت: ”ترور محسن فخری زاده نابخردانه، تحریک آمیز و غیرقانونی بود. در حالی که دولت جدیدی (در آمریکا) به روی کار می آید، این کار به طور مشخص با هدف ضربه زدن به دیپلماسی بین آمریکا و ایران صورت گرفته است. نباید بگذاریم که چنین شود. ”
The assassination of Mohsen Fakhrizadeh was reckless, provocative, and illegal. As a new administration takes power, it was clearly intended to undermine U.S.-Iran diplomacy. We must not allow that to happen.
Diplomacy, not murder, is the best path forward. https://t.co/BzOhNmwSGv
— Bernie Sanders (@SenSanders) November 28, 2020
آقای سندرز در ادامه نوشت: ”بهترین راه پیش رو، دیپلماسی است نه کشتار. ”
سناتور سندرز در حالی این سخنان را توییت کرد که جو بایدن، رییس جمهوری منتخب آمریکا و تیم سیاست خارجی او هنوز در این باره واکنش نشان نداده اند.
پیش از این نیز کریس مورفی، سناتور دموکرات، سوء قصد به جان محسن فخری زاده را برای امنیت آمریکا و اسراییل مضر دانسته بود.
آقای مورفی که عضو کمیته روابط خارجی مجلس سناست، روز گذشته در توییتر نوشت: ”اگر هدف اولیه کشتن آقای فخری زاده مشکل تر کردن بازگشت به توافق هسته ای با ایران باشد، باید گفت این ترور آمریکا، اسراییل یا جهان را امن تر نکرده است. ”
جان برنان از روسای پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، هم کشتن آقای فخری زاده را ”غیرقانونی ” نامیده و نسبت به خطر به راه افتادن دور تازه ای از مناقشات منطقه ای هشدار داده است.
این سخنان با واکنش تند تد کروز، سناتور جمهوری خواه همراه شد که آقای برنان را به جانبداری از تندرویانی متهم کرد که شعار مرگ بر آمریکا سر می دهند و از اسراییل انتقاد می کنند.
محسن فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران بعد از ظهر روز گذشته ۷ آذر، در یکی از خیابانهای آبسرد در نزدیکی شهر تهران ترور شد.
واکنش مقام های آمریکایی و اروپایی در محکومیت ترور محسن فخریزاده
دفتر سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه با صدور بیانیهای ترور محسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران را به شدت محکوم کرد.
در این بیانیه با اشاره به قتل محسن فخریزاده و چندین غیرنظامی دیگر آمده است: «این یک عمل جنایتکارانه بود و در تصاد با اصول احترام به حقوق بشر اتحادیه اروپا قرار داشت.»
این بیانیه از سوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا صادر شده است. براساس این بیانیه «[جوزپ بورل]مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا مراتب همدردی خود را با خانوادههای قربانیان ابراز و آرزو میکند که زخمیهای احتمالی این حمله بهبود یابند.»
اتحادیه اروپا از همه طرفها خواسته است تا در این «دوره عدم قطعیت» آرامش خود را حفظ کند و از ارتکاب اعمالی که منجر به افزایش تنش میشود، بهشدت حذر کنند.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار خویشتنداری شد
فرهان حق، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد شامگاه جمعه بدون اشاره به کشور خاصی، خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از افزایش تنش در منطقه شد.
آقای حق در یک کنفرانس خبری در نیویورک گفت: «گزارشها درباره کشته شدن یک دانشمند هستهای ایران را دریافت کردیم. ما خواهان خویشتنداری هستیم. باید از هر اقدامی که میتواند به تشدید تنشها در منطقه شود، احتراز کرد.»
سخنگوی وزارت خارجه آلمان: در آستانه تشکیل دولت جدید ایالات متحده باید چشمانداز مذاکرات هستهای را حفظ کرد
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز شنبه از تمام طرفها خواست تا با حفظ خویشتنداری، مانع هرگونه تشدید تنش منجر به از بین رفتن امکان گفتوگو بر سر برنامه هستهای ایران شوند.
به گزارش رویترز این مقام دستگاه دیپلماسی آلمان با ارسال یک ایمیل به این خبرگزاری گفت: «باید چشمانداز گفتوگو با ایران درباره برنامه هستهای را چند هفته مانده به جابهجایی قدرت در ایالات متحده حفظ کرد. این [چالش] میتواند در قالب گفتوگو حل شود. به این ترتیب ما از همه طرفها میخواهیم که خویشتنداری خود را حفط کنند و از دست زدن به هر اقدامی که منجر به تشدید تنش شود، خودداری کنند.»
واکنشهای دیگر در آمریکا
جان برنان، مدیر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نیز روز جمعه در صفحه توئیتر خود در واکنش به ترور محسن فخریزاده از «اقدامی جنایی و بسیار بی پروا» سخن گفت.
وی که در دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما هدایت سیا را برعهده داشت نوشت: «نمی دانم که آیا یک دولت خارجی مجوز قتل فخری زاده را صادر کرده یا آن را انجام داده است یا خیر. اقدامی اینچنینی در راستای هدایت دولتی از تروریسم نقض آشکار مقررات بین المللی است و دولتهای بیشتری را به حمله به مقامات خارجی تشویق میکند.»
وی تاکید کرده است که ترورهایی مشابه ترور محسن فخری زاده با حمله به رهبران گروه هایی مانند القاعده یا داعش متفاوت است.
جان برنان در عین حال اظهار امیدواری کرده است که ایران به اندازهای «هوشمند» باشد که منتظر بازگشت دولتی «مسئول» در آمریکا بماند و به ترور محسن فخریزاده واکنش نشان ندهد.
ایلهان عمر، عضو مسلمان مجلس نمایندگان آمریکا نیز در واکنش به ترور فخریزاده با اشاره به گفتههای مدیر پیشین سیا نوشت که اعتراض به نقض مقررات بین المللی موضوعی جناحی نیست و به معنای هوادارای از ایران هم نیست. او در توئیتر نوشت که اعتراض به نقض مقررات بینالمللی به «موازنه» قوا و جلوگیری از «هرج و مرج» بیشتر در جهان برمیگردد.
رئیس پارلمان ترکیه: قتل دانشمند ایرانی اقدامی تروریستی بود
به گزارش خبرگزاری آناتولی، مصطفی شنتوپ، رئیس پارلمان ترکیه در توییتی ترور دانشمند هستهای ایران را اقدامی تروریستی خواند و نوشت: «ترور یک دانشمند ایرانی، فعالیتی تروریستی است. ترور توسط سازمان غیرقانونی و سازمان «قانونی» یا دولت، ماهیت امر را تغییر نمیدهد؛ تروریسم، تروریسم است و کسی که مرتکب آن میشود تروریست است. مخالف اقدامات غیرقانونی در صحنه بین الملل هستیم.»